onsdag 1 juli 2009

Kvinnosportcenter i Malmö

I gårdagens Sydsvenskan kunde man läsa om kvinnosportcentret som ska byggas på Hästhagen. När jag hörde talas om det första gången tyckte jag det var ganska löjligt, detta för att det endast skulle fokusera på kvinnlig fotboll. Det finns ju så många andra sporter som kvinnor utövar. Vore det inte bättre om det skulle fokusera på kvinnlig idrott, kvinnliga idrottsskador, forska på hur idrott påverkar kvinnor? Som det stod i tidningen igår verkar det som att det ska bli verklighet. Sportcentrat för kvinnor ska vara inriktad på allmän idrott för kvinnor. Äntligen! Säger jag.

I dagens Sydsvenskan kan man läsa en uppföljande artikel och givetvis även lite kommentarer som folk har skrivit in till Sydsvenskan angående sportcentrat. Tydligen har det tagit skruv i folks medvetande att det endast ska vara för kvinnor. Diskriminering! ropas det till höger och vänster. Ska det byggas ett sportcentrum ska det vara för både kvinnor och män, tycker folk. Det tycker inte jag. All idrottsforskning som gjorts tidigare har endast fokuserats på hur män påverkas av idrott. Det finns ytterst lite om hur kvinnor påverkas. Vill du läsa någon idrottstidning så utgår i stort sett all forskning från mäns villkor. Går man in på ett gym finns det hur många maskiner som helst, alla utformade efter mäns kroppar. Visst kan man ställa in maskinerna men ofta blir det ändå inte optimalt för kvinnor. Med andra ord finns det hur mycket forskning, träningsmaskiner och annat som helst för olika idrotter, för män. Utomordentligt då att när Malmö ska få ett idrottscentrum så ska det vara för kvinnor. Förmodligen har folk i allmänhet inte någon som helst aning om hur det ser ut på idrottsforskningens område, men då kan man hålla inne med sina åsikter eller ta reda på hur saker och ting ligger till. Inte bara skrika ut sin frustration så fort något inte stämmer överens med hur man tycker att saker och ting ska vara i jämställdhetens namn.

1 kommentar:

  1. Så mycket du skriver, nästan en hel roman att läsa ibland. Tycker det är svårt att hitta bra grejer att skriva om...Verkade som en underbar semester i Italien. Jag har en vecka kvar att jobba sen ska jag SOFTA:)
    Ha det gott. kram

    SvaraRadera