onsdag 14 mars 2012

En lärarbeskrivning

Läste detta inlägg på en blogg. Ägaren till bloggen fick ett brev från en f.d. lärare och publicerade det i sin helhet på sin blogg. Av beskrivningen att döma låter det inte klokt, men sådan situationen är för lärare idag så är den tyvärr helt sann. Det läggs otroligt mycket tid på dokumentation, så pass mycket att det inte blir tid för mycket annat. När jag hade praktik på en skola i Malmö slog det mig att varför ska lärarna rapportera in frånvaron, varför ligger det på lärarnas uppgift att städa klassrummen efter eleverna när det är de som inte håller ordning, varför ligger det på lärarnas uppgift att ringa till föräldrarna och meddela att barnet inte varit på en lektion, vilken förälder kan man få tag i mitt på dagen??? Lägg därtill att allt ska dokumenteras plus att man ska hinna planera. Det finns lärare som går ner från en fulltidstjänst till att istället arbeta 75% och detta för att hinna med allt arbete. På de 75% de istället jobbar så blir timantalet som om de arbetade 100%. Hur mycket arbetar då en lärare som har en fulltidstjänst? Läs inlägget, det är verkligen en bra beskrivning för hur lärarjobbet fungerar idag. Läs också kommentarerna under inlägget, de är också väl värda att begrundas.

Den koppling jag drar till inlägget är att det ser likadant ut på många arbetsplatser. Man är oskyldig till dess att motsatsen har bevisats. Ingen tillåts att vara expert för alla är experter, tror de. Allt ska ifrågasättas hela tiden och ofta bara för ifrågasättandets skull. Det vill säga, folk tänker inte utan frågar varför innan de ens har funderat över varför de säger varför. Många människor idag tror att de är experter på alla områden, man har förlorat kunskapen i hur det är att vara ödmjuk för de som faktiskt kan mer. Så det är tyvärr inte bara i skolan folk är skyldiga tills dess att motsatsen har bevisats. Det är så överallt.

Bild lånad här.

För övrigt betyder ordet skola frihet. Frihet från arbete alltså. Tänk att få lov att gå i skolan och få lära sig saker istället för att arbeta, vilken fantastisk möjlighet! Och den möjligheten har vi i Sverige =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar