fredag 16 april 2010

Bakat bröd

I eftermiddag har jag bakat bröd för första gången sedan Jonas åkte ner till Hurghada. Har verkligen inte känt för att göra det då det var en sådan grej vi alltid gjorde tillsammans. Jonas lade i ingredienser medan knådade degen och formade degen till bröd. Jonas lade alltid sista handen vid bröden för att de skulle få en snygg form innan vi satte in dem i ugnen. Sedan hjälptes vi åt att städa undan i köket. Det var en så mysig helgsyssla. Oj! Det låter jättedeprimerande det jag skriver, inte meningen. Så farligt är det inte att göra bröden själv men det är ju alltid roligare med sällskap. Bröden är superlätta att göra, det tar bara ca en timme innan de är klara, detta beror på att bröden inte behöver förjäsa. Receptet? Japp, det kommer här:

100 g jäst
1 l vatten
1,5 l rågsikt
1,5 l vetemjöl
4 tsk salt
1,5 dl sirap

Smula jästen i en bunke, under tiden värmer man vattnet till 37 grader C. Lös upp jästen i vattnet. Häll i rågsikten och saltet. Rör med träslev i degen. Häll i sirapen och ca 1,3 l av vetemjölet medan du fortsätter att röra. Häll upp degen på bakbord och dela den i så många bröd du vill ha. Forma degen till bröd och sätt in i ugnen. När bröden är i ugnen sätter du den på 225 grader C. Låt bröden bakas i ugnen i 30-40 minuter. Ta ut bröden när de fått lite färg, pensla dem med varmt vatten och låt svalna på galler under bakduk. Färdigt! Under tiden bröden står i ugnen kan man diska undan allt man använt, smidigt va?

Jag brukar inte använda allt vetemjöl utan bara ca 1,1 l. Istället tar jag i 2 dl havregryn, mer fibrer =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar